BİTMEYEN ÇOCUKLUK ÇAĞI: SANAT
- Berna ÖZÇELİK
- 3 Ağu 2016
- 2 dakikada okunur
Hepimiz anasınıfında el işi becerilerimizin gelişmesi için çalışmalar yapmışızdır renkli boyalar, tutkallar, kartonlar… İlkokulda piyeslerde yer almayanımız yoktur sanıyorum. Lise de bu iş korolarda yer almaya kadar gider. Sanatın insan üzerindeki etkisini bilen iyi eğitimcilerimiz var, sanıyorum onların sayesinde sonradan bıraksakta aslında bizim çağımız küçük yaşta sanatla tanıştı. Sanat diyince çevremde “oo çok entelektüel olmak lazım” gibi sözler duymaya başladım. Evet, sanat belli bir bilgi birikimi gerektirir ama bu tarz yaklaşımlar hem entelektüel çevreyi içi boş gösterirken hem de sanatı lüzumsuz göstermekte.
Peki, bizim küçük yaşta sanatla tanışan çağımıza ne oldu? Ne oldu da artık tek derdi toplum statüsünde yer almaya kaydı. Anasınıfı, ilkokul, ortaokul, lise derken beyinlerimiz sürekli tek bir şeye odaklanılarak büyütüldü. “Temel bilimler önemlidir gerisi teferruat. “ denildi. Oysa temel bilimleri kullanarak bile sanat yapabileceğimiz hiç öğretilmedi. Buna çok güzel bir örnek olarak Olafur eliasson’un “your solar nebula” adlı çalışmasını vermek istiyorum. Sanat eseri bu yıl İstanbul modern sanatlar müzesinde de sergilendi. Sistemi ışığın kırılması/yansıması kullanarak yapılmış bir çalışma.

(Olafur eliasson – your solar nebula, İstanbul modern sanatlar müzesi)
Zaten İstanbul modern sanatlar müzesinde böyle çalışmalara fazlaca rastlanmakta. Bunun temel nedenlerinden biri modern sanatın gündelik hayatın içinden ilerlemesi. Artık sanatın sadece müzik, resim gibi dallarla sınırlı kalmadığını biliyoruz. Elimizdeki bütün materyallerle sanat yapılabileceğinin farkındayız. Sanatın anlamını çözdük; sanat insanın ortaya bir yaratı koyarak bir fikir, olgu ya da duyguyu anlatmasıdır.
Bizim çağımız sanata güzel bir başlangıç yaptı ama en büyük sorunlarımızdan biri sanatı bir hobiye dönüştürmeye başladık. Çocukluğumuzdaki pembe ağaçları bıraktık, ya mükemmel gerçek formuna uygun yeşil ağaçlar çiziyoruz ya da hiçbir şey yapmıyoruz. Maddenin sanatsal gücünü unuttuk. Hatırlamak için eski anasınıfı çalışmalarınıza ilkokul resimlerinize bakın, ben baktım ve sanatı belli kalıplara sığdırmaya çalışanlara karşı direniyorum. Bu direniş modern sanatın atılan tohumlarından alınan güçtür.
Comments