top of page

“CERCA TROVA”

  • Berna ÖZÇELİK
  • 12 Ağu 2016
  • 2 dakikada okunur

Bir sanat tarihi profesörü olan Carlo Petritti 1975 yılında Mauruzio Seracini’ye “Anghiara Savaşı” adlı tablonun (Leanorda Da Vinci’nin kayıp tablosu) bulunmasına yardımcı teknolojik bir yol sorar. Ve Mauruzio tam 30 yıl boyunca ömrünü bu tabloyu bulmaya adar. Tablonun Floransa'da Vecchio Sarayında "500'ler Salonu" nda olduğu sanılıyordu. Bu salon Vasari’nin tablolarıyla süslenmiş bir salon.

(anghiari savaşı – leanorda da vinci, 1505)

70lerde teknik imkânsızlıklar ve başka sorunlar dolayısıyla proje durma noktasına gelir. Ancak 2000 yılında tekrar ele alınır. Bu kez, yeniden modelleme önceki halini anlamaya 500ler salonunun eski halini oluşturmaya odaklanırlar. Böylece Vasari oraya gelmeden önceki salonun pencerelerinin konumuna ve tavan yüksekliğine ulaşırlar. Vasari'nin özel olarak arada küçük bir boşluk bırakarak önüne tuğla duvar örmek suretiyle şaheserleri koruduğuna dair geçmişte iki örnek var. Buna dayanarak olması muhtemel bir da vinci tablosunu da bu şekilde korumuş olması kuşkusuz çünkü Vasari büyük bir da vinci hayranı. Tüm bu düşüncelerden yola çıkarak ekip bu sefer salon duvarlarında sofistike radyo antenleri yardımıyla hava boşluğu ararlar. Doğu duvarında birçok hava boşluğu bulurlar. Neredeyse tabloyu buldukları sırada 2004 yılında proje bu sefer politik nedenlerden ötürü durdurulur.

Mauruzio Seracini pes etmez 2011 yılında büyük bir öğrenci grubuyla projeye tekrar başlar. Bakacakları yer bellidir doğu duvarında “Scannagallo Savaşı” adlı tablonun altındadır. Ellerinde kullanabilecekleri fazlaca imkân olmasına rağmen sadece endoskopi yapmalarına izin verilir. Duvarda 6 minik delik acarlar ve 4mm’lik kamera yardımıyla görüntüler ayrıca doku örnekleri toplarlar. Bu süreçte bile basında çok fazla gerçek dışı haberler yapılır örneğin; “Vasarinin freski delik deşik edildi.” gibi. Projeye son verirler ve ellerindeki örnekler incelenince da vincinin tablosunu bulmuş olduklarını anlarlar.

Da vinci’nin tablosu aranırken vasari’nin “Scannagallo Savaşı”na ait bir detay bulunur.

Freskte bir savaş alanı simgelendiği için birçok bayrak olması insana garip gelmez ama diğerlerinden farklı bir bayrak vardır. Üstünde “cerca trova” yazar İtalyanca bir cümle anlamı bütün taşların yerine oturmasını sağlar: ararsan bulursun!

Comments


© 2016 by THE FISAYA created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram - Black Circle
bottom of page