top of page
  • Görkem Berat ÇEKER

Ekran Kartı Alırken


Evet yaz ayları. Tatil sezonu en çok sevdiğimiz zamanlar. Ne yazık ki bilgisayarlarımız aynı şeyi düşünmüyor. Sıcak aylar bilgisayarımızı yoruyor. Fazlasıda bilgisayarın gürültülü çalışması ve fazla elektrik harcamasına sebep oluyor. En kötüsü ise ani arızalar. Maalesef bende bu sorundan dolayı ekran kartımı yaktım. Ve yeni ekran kartı almak zorundayım.Bende biraz piyasa araştırması yaptım. Çok seçenek var ve biraz kafa karıştırıyor. Peki Ekran kartları nedir, ekran kartı ne işe yarar ve nelere dikkat ederek fazla para harcamadan bize yetecek ve uzunca bir süre kullanabileceğimiz bir kart seçmeliyiz?

Piyasada bilmeyenler için söyleyeyim her sene yeni modeller çıkıyor ve kullanıcıların kafası karışıyor. Adeta bir savaş var. Amd Ve Nvidia arasında. Bize yazık değil mi bu kadar paralar harcıyoruz. Neyse ben size yardımcı olacağım. İlk önce temel bilgiler ve tarafsız marka takıntısı gözetmeksizin bu yazıyı yazdığımı bildirmek istiyorum.

Ekran kartı nedir?

Şimdi Ekran kartımız monitör veya görüntüyü bize sunan her hangi birime bilgisayarımızdan görüntüyü veren donanım parçasıdır.

Ekran kartı ne işe yarar?

Anakartlarımız da bulunan PCI Express girişine takılır ve işlemciyle bağlaşık çalışır. Bazı yerlerde GPU olarak geçer yani Türkçe olarak grafik işleme ünitesi (Graphics Processing Unit).İçindeki GPU çekirdeği aynı işlemci gibi algoritma işlemler yapar.İşlemciden aldığı görüntüyü nasıl yorumlayıp göstereceğine kara verir.

Peki Şimdi Ekran kartı alırken nelere dikkat etmeliyiz.

Hangi amaç için kullanacağız?

Günümüzde ekran kartları bazı sınıflandırmalar doğrultusunda üretilmektedir.Çizim, grafik, 3d boyutlandırma gibi işler içinse farklı grafik kartlarını tercih etmelisiniz ve biraz daha araştırmaya ihtiyacınız var.Oyun odaklı normal bir kullanım içinse diğer bir seçim kriterine geçelim.

Ekran kartında dikkat etmemiz gereken özellikler ve hatalar:

Bellek:

Ekran kartlarında bellek konusu biraz pazarlama taktiğine dönmüş durumda.Örneğin Fi100 (böyle bir model yok) modeli. Bu modelin 2gb ve 6gb modeli var siz gidip daha fazla para verip 6gb modelini almanız sizin için pek bir şey kazandırmayacak. 2gb ve 6gb oyunlarda ve video konusunda fark gözetmez.Oyunlarda büyük bir ihtimal aynı özelliklerde oynayabilirsiniz.Sizin dikkat etmeniz gereken konu veri yolu genişliği.Yani kaç bit.

Veri yolu geniÅŸliÄŸi (Bit):

Ekran kartlarındaki bu Bit ibaresi bu kartın ne kadar genişlikte bir veriyi aldığını gösteriyor.Bunu bir otobana benzetebilirsiniz. Bellek otoban sayısı bit ise otobanların genişliği. Otoban ne kadar geniş olursa o kadar sayıda araba geçer. Yani sizi etkileyecek olan bit genişliği. 6gb olup 128Bit bir kart, 2gb olup 256bit bir karttan üstün bir kart değildir.

Grafik işlemci hızı bellek hızı (Mhz):

İşlemci hızı ne kadar yüksek mhzler de ise daha çok işlemi hızlı yapabilecek anlamına gelir.Bu durum bellekler içinde geçerli.

Artı olarak dikkat etmeniz gerekenler:

Kesinlikle güncel bir kart almalısınız.Çünkü hem İşlemci üretim mimarisi, günümüz koşullarındaki teknolojilere uyumluluk gibi konularda geri kalmazsınız.

Ve özel firmaların özelleştirilmiş tasarımlı modellerini almanız da fayda var.Hem kartın performans olarak daha yükseltilmiş oluyor hem soğutma teknolojileri ve tasarımsal olarak sağlam ve göze hoş hitap eden kartlar kullanım açısından size daha güzel imkanlar sunar.Özelikle tek fanlı modeller soğutma açısından eksik kalıyor.

Evet bu yazımı okuduğunuza göre artık yeni bir ekran kartı alabilirsiniz ama en önemlisi tabi sizin bütçeniz. Burada ise bütçenize yakın kartları bir yere sıralayıp benim bu yazımda yazdığım kriterler doğrultusunda en doğru kartı seçeceğinize eminim.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page