Dubai
- Melih Soysal
- 4 Ağu 2016
- 3 dakikada okunur
Ehlen ve sehlen!

Çölün ortasında bir şehir inşa ediliyor. Bir kule inşa ediliyor. Aman Allah'ım gökyüzünü deldi bu ne yüksek gökdelen!
Evet doğru tahmin, Dubai ve Burj Khalifa'dan bahsediyorum. Sadece bu kadar mı? Tabiki hayır! Bu ne çılgınlıktır ki denize toprak yığarak palmiye şekli veriyorsun üstüne de otel inşa ediyorsun! Peki ya dünya haritası şeklinde yeni bir proje daha var desem? Yelken otelden bahsetmiyorum bile! Ya çölün ortasında bir alışveriş merkezi var ve içinde de kayak pisti var desem? Şaka yaptığımı düşünüyorsunuz değil mi? Lüks arabalara ilginiz varsa sokakta yürürken fotoğraf makinelerinizi hazırda tutmanızı öneririm! Şimdi sıkı durun ve kemerlerinizi takın. Dubai yolculuğumuz başlıyor...
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'ne bağlı yedi emirlikten birisidir.
Dubai, 1900'lü yıllarda küçük bir balıkçı ve liman kasabasıydı. 1930'larda Dünya Genel Ekonomik Krizi'nin, Dubai İnci Piyasasını da etkileyerek çökmesine yol açmasından uzun bir süre sonra 1969'da Dubai'de petrol bulunarak ihraç edilmeye başlandı. Bölgeyi himayesinde bulunduran İngiltere 1968'de bölgeden çekileceğini açıkladı. İngiltere'nin bölgeden çekilmesinden sonra Dubai, 2 Aralık 1971'de Abu Dabi, Şarika, Acman, Füceyre ve Ummül Kayveyn emirlikleri monarşik bir federasyon yapılanması ile birleşerek Birleşik Arap Emirlikleri'ni kurdular. 1972'nin başlarında Resü'l-Hayme de diğer altı emirliğe katıldığında Birleşik Arap Emirlikleri'nin bugünkü yedi emirlikten müteşekkil yapısı oluştu. Bölgede petrolün bulunmasından sonra Dubai'nin geliri devamlı ve hızla yükseldi ve emirlik bir ticaret, alışveriş ve turizm kenti haline geldi.
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri'nin en yüksek nüfusuna ve Abu Dabi'den sonra ikinci en geniş yüzölçümüne (4,114 km2) sahip emirliğidir.

Dubai de gezilecek yerler çok. Buraya uçakla ulaşabilirsiniz. İstanbul ve ankara başta olmak üzere pek çok ilimizden direk seferler var. Dubai ye Dubai havalimanına inerek, veya sharjah Havalimanına inip oradan da otobüs veya sizi istediğiniz yere götürebilen ücretli otomobilleri kiralayarak gidebilirsiniz. Taksi ile de gitmek mümkün.
Gezilip görülecek yerler listemiz çok. O nedenle buraya gelmeden önce en az bir haftalık tatil ayarlamanızı öneririm. Ama temel olarak kesinlikle görmeniz gereken yerler için 3-4 gün yeterli.
Burj Khalifa, ilk adı Burj Dubai, 4 ocak 2010 yılında tamamlandığında 828 metre ile dünyanın en uzun gökdeleni ünvanını elde ederek gezegenimizin en görkemli yapılarının arasında yerini almıştır. 161 kattan oluşur. 1,2 milyar dolara mâl olan bu bina ismini Halife Bin Zayid El Nahyan'dan almıştır.
Gökdelen şehrin, hatta komşu şehirlerden kolaylıkla görülebilmektedir. Burada bir fotoğrafınız mutlaka olmalı.
Burj el Arab, nam-ı diğer Yelken otel, Dubai koyunun kenarında adete bir balıkçı teknesinin yelkenini andırır. 1 aralık 1999 yılında hizmete girdiği günden bu yana pekçok misafirini ağırlamış bu otel, Burj Khalifa'dan önce Dubai'nin simgesiydi. Ayrıca otel, dünyanın ilk yedi yıldızlı oteli olma ünvanına sahip.

Dubai koyu, Hürmüz boğazında yüzerek vakit geçirebileceğiniz, yüzerken gökdelenleri izleyebileceğiniz bir adres. Denizin yazın sıcak kışın da ılık olmasıyla dört mevsim denize girebileceğiniz bu yerde, tekne turlarına katılabilir, su sporları ile keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Dubai marina, Basra körfezi kıyı şeridinden 3 km (2mil) genişletilerek meydana getirilmiş yapay kanal etrafında oluşan bir yerleşim alanıdır.
Wild Wadi Water Park, Dubai'de yer alan mükemmel bir açıkhava su parkı. Yediden yetmişe herkesin eğlenebileceği benzersiz bir su parkı.
The Dubai Mall, dünyanın en büyük alışveriş merkezi ünvanına sahip. İçine bir girdiğinizde çıkmanız çok uzun sürüyor. Sebebi büyüklüğü değil, içindekiler. Avm tekparça halinde büyük bir fiskiye duvara, devasa bir akvaryuma, alışveriş dükkanlarına, yemek katlarına, cami kadar büyük mescitlere, tamamının altında bulunan uçsuz bucaksız otoparka, konser alanına vs vs çok büyük anlayacağınız. Biz anlatmayalım tadı kaçar siz gidin görün.

Palm Cebel Ali, Palm Cumeyra, Palm Deyra ve Dünya takımadaları olarak büyük bir projeyi kapsayan Palmiye Adaları, Dubai koyunun çehresini şimdiden değiştirdi. Uzaydan bakıldığında da muhteşem görünüyor. Otel olarak tasarlanan bu palmiye şeklindeki yapay adalar, ziyaretçilerini bekliyor.
Mall of Emirates, Dubaili işadamı Majid al-Futtaim'e ait büyük bir alışveriş merkezidir.
Ski Dubai, 22,500 metrekare genişliğinde kapalı bir kayak merkezi. Mall of Emirates e bağlı bu kayak merkezi, kayak tutkunları için sıradışı bir deneyim.
İbn Battuta Alışveriş Merkezi, arap mimarisine uygun olarak tasarlanmış, kokulu sabun ve rengarenk baharatları bulabileceğiniz harika bir yer. Kapalıçarşı gibi diyelim biraz. Keşfetmeden gitmeyin derim.
The Dubai Fountain, Burj Khalifa'nın önüne inşa edilmiş olan aynı isimli gölün üzerine yerleştirilmiş harika bir su dansı tesisatı. Özellikle geceleri nefesinizi tutarak izleyeceğiniz bu gösteri size unutulamayacak bir anı yaşatacak.
Dubai Autodrome, ekim 2004 yılında 5.39 km uzunluğunda bir formula pisti. Birbirinden hızlı arabaları görmek için ideal bir yer. Ancak size şunu söyleyeyim, otelinizden çıktığınızda sokaktaki arabalar size yetecektir. Bir ülkenin polis arabası Bugatti Veyron olabilir mi sizce? Burası dubai ve lüks kelimesinin bir kalıbı yok. Sizde bunu göreceksinizdir.
Daha çok yer var, ama saymakla bitiremem. O yüzden acele edin, bu çölün ortasındaki vahanın tadını çıkarın.
Comments